My photo
Can I just skip this part? It's gonna be boring. This blog a bit floaty, never fixed and rarely stable. Hope you will enjoy it at least once. HAHA nvm. I heal, I raid, I grind, I QUIT, and the history? It's gonna repeat itself.

Tutorial - Memperkenalkan 2-step verification by Google!

Firstly nak cakap sorry sebab tutorial ni tak perfect. Ini entri pukul 3:47 a.m ya. Jadi faham kan kenapa ianya tak perfect. So ini baru je Google lancarkan. Sangat bagus sebab sangat selamat. Especially untuk korang yang sangat sayang dan gila blog ni. Gila? Tak kisahhlah kan? Kalau nak tahu kenapa perlu korang buat korang boleh baca entri ni dari mula [link]. Okey so let's start this. Buat satu-satu ye, jangan miss sebijik pun.
 
1) Pergi ke Dashboard akaun korang, lepas tu click bahagian My Account kat atas tu.

 
2) Lepas tu pergi bahagian Using 2-step verification kat bahagian security.
*lol gambar zaman baru lepas habis sekolah. please forget that.

3) Then sila click Set up 2-step verification
Nanti ada Google suruh pilih jenis handphone,
pilih yang bawah sekali (use other phone).
*Mungkin korang perlu click gambar tu kalau tak jelas.

4) Masukkan number telefon korang. Gunakan number handphone.
5) Then click Send code. Tunggu 5 saat. Lepas tu handphone korang akan berbunyi.
6) Masukkan code tu, lepas tu click Verify. Then Google akan cakap done. Lepas tu click Next.

7) Lepas tu akan keluar page ni, click Next.

8) Print codes. Tak yah kut. Printscreen je lepas tu save, buat copy banyak-banyak. Plus hidden. Atau upload kat mane-mane contohnya Facebook anda. Tapi jangan lupa buat folder tu PRIVATE!
9) Tick "Yes, I have a copy....". After that click Next.

10) i -Lepas tu masukkan number telefon selain dari number yang first tadi. Nasihat aku jangan letak number telefon boyfriend/girlfriend/kawan baik/kawan jahat/bff korang pun jangan. This is serious. You just don't know what will happen in your relationship tomorrow. 

ii - Korang boleh masukkan number telefon parents korang, or nenek/atuk/grandma/grandpa dan sebagainya. Yang penting tahap kepercayaan korang pada orang tu sangahlah tinggi dan tak berbelah bagi ceewahh.

11) Then click (Optional) Test the phone. Ikut apa yang dia suruh. Click Send code. Tunggu kejap. Nanti dapat mesej. Masukkan code tu. Lepas tu Verify. Then click Next. *siapa ada masalah di bahagian ini sila tanya di FB ini [link]. Postkan di wall. Sebab aku pun hadapi masalah di bahagian ni. Luckily dah settle.

12) Akan keluar page ni, click Next. Ikut arahan yang Google suruh.

13) After that, you will see this page. Then, sila click Turn on 2-step verification dan ikut arahan yang Google suruh.

14) Lepas tu dia akan suruh masukkan code baru. Ini bukan code yang mula-mula tadi. Ini code yang baru, Google akan send pada korang lepas dah buat arahan dia step by step. And then korang akan diminta login ke akaun blogger. Dan SIAP! Aku nak sambung main game. -_-

 Kalau ada step yang tersalah/termiss sila tegur okey? Feel free to share this with your blogger friend yang tak tahu lagi pasal benda ni. Bantulah orang yang anda sayang. Ceewahh.

3 comment(s) to remember:

A.s.t.i.n.a said...

baekkkk... akan cube.. thx arr..

nebes=nervous

najwa napatah said...

mak oii pnjg bebeno..fenin2.

aLieF si Muncung ManiS said...

bro,,saya dah buat..tapi trsekat kat step 5..saya tak dpt msj pun kat hp pasal kod tu...huhu..