My photo
Can I just skip this part? It's gonna be boring. This blog a bit floaty, never fixed and rarely stable. Hope you will enjoy it at least once. HAHA nvm. I heal, I raid, I grind, I QUIT, and the history? It's gonna repeat itself.

Surrender! Aku Dah Malas.

True and so true.  

Hari ini. Tengah hari ini. Aku bukan sengaja nak malas masak nasik tu. Tapi kalau aku masak, memang jadi keras. I don't know why. Walaupun aku dah belajar dari ramai pakar but the results will still be the same. Mungkin ilmu yang dipelajari tak berkat. Maybe.

Bukan sekali, bukan dua tapi dah banyak kali sangat. Aku memang takde bakat masak "nasik yang lembut". Bakat aku pada "nasik yang keras". Salah ke kalau itu je bakat aku? Memang salah.

Well keras maknanya tak cukup air. Mati lah tercekik siape yang makan nanti. Padahal aku dah isi air ikut sukatan yang betul dah. Atau mungkin sebenarnya "sukatan yang betul" aku tu salah? Maybe.

Donate idea dan "tips" macam mana nak masak nasik? Please? PLEASE? Aku dah penat makan nasik keras.
Most Favourite Comments :

Thank you. Thank you so much!
Esok aku cube. Mungkin.
Comes from Firdaus Nor Hairy
( eh kau lelaki pandai masak? wow! )

HAHA, cisss! T_T
Comes from ShidaHaron!

 HAHA, zijak zila! ztyle zugak zan?
Comes from Duckness!

 Nanti kalau kawin maknanya makan pasir. 
Faham tak ayat ni?
Comes from ayue!

32 comment(s) to remember:

iEyChaQ *dandelion*% said...

takkan masak nasik tak lpas...hehe

A.s.t.i.n.a said...

sy tak ske masak nasik..salu lembik..

MAKCEK bukan NENEK said...

ukur nasi dengan jari . dah penah belajar dengan cara nih ?
ukuran nasi sama dengan ukuran air.itu je.

*hikhik biasa la mula2 memang camtuh.keras ke hangit ke memang dah biasa .

Firdaus Nor Hairy said...

sukat guna jari.....guna jari telunjuk ukur dari dasar periuk ke paras beras....n tanda ukuran tu dgn jari...pastu ukur pulak dari atas permukaan beras ke bahagian ukuran kite kat jari...tambah air sampai air tu sampai kat paras jari yang kita tanda tu.....kalo boleh...lebihkan sikit air dr paras kite tande tu...utk hasil lagi elok...

Sunah Mohammad said...

kene tengok gak dia punya beras tu..ade jenis beras lembut, ade jenis beras keras jadiknya..huhu..

selalu ukur guna jari telunjuk..setinggi mana beras dalam periuk, sebanyak tu jugak tinggi air dari permukaan beras..ha, faham?

ria said...

hahahahahaaha. . sukat nasi ikut jari reti x ??

meLLy! said...

sukat ikut jari pn boleh jea tau.

ShidaHaron said...

tak payah makan nasi. hihi. =p

natasya eddie said...

ahah.samalh masalah.nasi mesti keras.~_~

aida-myasara said...

aah kdg2 pakai jari nasi kejap keras kejap lembut..nk salahkan sape nasi?jari?penyukat?atau tuan periuk nasi?

Izzah | zulkifli said...

hehe..

walaupun saya gurl, saye pon masak nasik keras jugak dulu-dulu..

tpie now dah tak..

care nye senang jea..

tengok arw bape byk awk msk nasik..

contoh: if awk masukkan 3 cawan beras dalam bekas tanak nasik tu, tambah kan sukatan beras tu dengan 2..so, conclusion nye is 3+2=5

senang jea kan??..

btw,thx coz sudi singgah my blog..
i really2 appreciate it n seriously,i'm very excited bout it..=D

SaYraH WonDerLanD said...

Oh saya mmg suka masak nasi keras. Sbb sedap bila buat nasi goreng. Saya mmg sengaja kurangkan sukatan air utk nasi tu. Tp selalu kena marah ngan org tua2 sbb nasi keras..!!!

Nk cara yg betul awak buat

lavender harum wangi said...

hahaha, kalau dah keras, alter la balik.. tambah air, tapi jgn sampai jadi lembik pulak~ :D

aLieF si Muncung ManiS said...

sama la kita..tapi alief terbalik..alief selalu masak nasi lembik..sikit lagi nak jadi nasi bubur..^__^

simanis said...

kalo letak 1 cawan beras, airnya 2 cawan beras yg sama...senang kan???

.iN. said...

kalau nak lembut, masa basuh beras tu kacau lame-lame.

Alwani Raihan said...

Wahwaaahhh begitu pulak?

Aku rasa sukatan kau da betul. Tu periuk nasi tuu yang salah. Rosak mungkin. Atau saje dia nak dengki dgn kau? Erk? HAHA

Firdaus Nor Hairy said...

cuberlah..kalo x jd jgk...x tau lh mr.swift.....mr.swift kene mandi bungalah jawabnya...hahaha

~~DucKneSs~~ said...

hahahha..len kali bukak wikipedia..baru style..

amiramukri said...

masak nasi is the simplest one :) hehe . never give up okay , keep on trying !

ayue! said...

kawen jelah ngn org yg pndi msk nsik.kan sonang

six.september said...

tips ehhh? sorilah. aku tak penah masak nasik. ehhh.

Nurana said...

weyh2 aku top commentor ag ke ni?wah2,bangge lah,nak mintax awrd ah camni! haha

Mr. Swift said...

ieychaQ - lepas tapi fail. adess.

astina - haha, takpe lah boleh makan jugakkk.

makcek - TY!

sunah - faham kut. TY!

ria - reti tapi keras jugak. T_T

Mr. Swift said...

melly - memang ikut jari pun. TY!

natasya - haha, comel gila nasik keras.

aida - salahkan takdir. boleh? HAHA

Izzah - Congrats! And thank you! :D

sayrah - ohh yeke sedap? Bagus.

lavender - biar betik? boleh ke?

alied - ok lagi tu lembut daripda keras.

Mr. Swift said...

simanis - susah jugak!

.in. - haha, seriously?

Alwani - Erk? Aah mungkin lah.

Firdaus - HAHA, Demyu mandi bunga terus.

amira - Okey! I will! TY!

six - haha, jeles gila aku.

nurana - lol tak ade.

nabila faryzza said...

haha! senang je. ukuran air sama dgn ukuran beras. tp, better lebihkan sikit air tu laa. takot keras lg pulak kang. hehe :)

Catherine- said...

beras ape ko masak?

lain beras lain juga sukatannya.

;)

natasya eddie said...

hahaha.nasi keras pun comel.buat org bengang masa makan adelah ^_^ ngee

Mr. Swift said...

nabila - Okey thank you! :D

caterine - beras ape entah.

natasya - ngee. :D

Johana raisa said...

haha kau tak pndai msk nasi. aku tak reti hal goreng-goreng. kalu goreng gerenti hangus. jadi kita geng haha

Mr. Swift said...

Johana - tak sangka saya ade geng. :D