My photo
Can I just skip this part? It's gonna be boring. This blog a bit floaty, never fixed and rarely stable. Hope you will enjoy it at least once. HAHA nvm. I heal, I raid, I grind, I QUIT, and the history? It's gonna repeat itself.

Apabila Ayam Dah Mula Mengutuk Manusia!

No no not this ayam. Google Image.

Ayam 1 : Kau tahu manusia?
Ayam 2 : Tahu. Yang besar sikit dari kita tu kan?
Ayam 1 : Ya manusialah. Mereka semua pelik. Macam-macam ragam. Pantang ada tak kena sikit habis kecoh satu kampung.
Ayam 2 : Aah dulu diorang cakap kita yang "bertelor sebijik kecoh sekampung". Pfft. Padahal kita bertelor, which means dapat anak. Memanglah suka kan?
Ayam 1 : Well you know lah, they're all weird humans.
Ayam 2 : Tadi kau cakap manusia ni pelik? Why?
Ayam 1 : Yelah kau tengok lah sekarang ni, hampir setiap perkara mereka nak kecoh-kecohkan.
Ayam 2 : Maksud kau?
Ayam 1 : Manusia ni mana boleh hidup aman damai antara satu sama lain macam kita kaum ayam ni. Bila ada manusia lain yang hidup senang sikit mulalah ada yang cuba nak jatuhkan dia. Dengki tak habis-habis. Even kalau ada manusia yang cuba nak tutup aurat pun ada orang yang nak buat isu. Sampaikan last-last orang yang kena kutuk tu menangis. And maybe sampai terus lupakan hajat dia nak tutup aurat.
Ayam 2 : Hmmm.. ohh isu fesyen tudung hari tu.
Ayam 1 : Lepas tu kalau ada cerita artis-artis yang buat tersilap langkah sikit habislah semua nak kutuk. Kutuk di Facebook la, kutuk dalam Twitter lah, kutuk dalam bloglah. Padahal diorang tak tahu pun situasi sebenar. Inilah manusia. Pathetic.
Ayam 2 : Hmmmm... macam isu Fasha Sandha la eh?
Ayam 1 : Lepas tu kalau ada manusia lain yang cuba nak buat perkara baru diorang cakap orang tu gila dan insane. Padahal diorang tak tahu pun apa sebenarnya yang orang tu nak cuba buat. Yang diorang tahu kutuk je. Tak habis-habis nak condemn orang lain.
Ayam 2 : Hmmm.. macam si Mark Zuckerberg la kan.
Ayam 1 : Eh yang kau ni dari tadi hmmm je apsal? Kau tak bace paper ke?
Ayam 2 : Tak, aku tak tahu membaca. Eh yang kau ni pulak macam mane boleh tahu pulak semua benda ni? Bukan dulu kita sama-sama tak pergi sekolah ke?
Ayam 1 : Ohh aku agak je, sebab tadi lepak-lepak kat mamak tu sambil kais makanan terdengar ada manusia tu sibuk cakap pasal isu bola, pasal awek dia, pasal artis berbikini. Eh kau ada cacing lebih tak?
Ayam 2 : Tak, aku pun lapar ni. Manusia dah kacau semua habitat cacinglah. Sikit-sikit kalau ada masalah yang timbul mesti diorang akan siasat sampai ke lubang cacing. Habis cacing semua lari.
Ayam 1 : Ohh memanglah, diorang selalu cakap "aku akan cari kau walau ke lubang cacing sekalipun!" lepas tu diorang gelak "Hahahaha". Pelik betul manusia ni.
Ayam 2 : Haih, manusia oh manusia bila nak maju?

See? How smart ayam can think. Well maybe not so smart but okeylah since diorang ayam. Diorang tak belajar, tak pergi sekolah pun, tak tahu membaca pun, tak ada peluang pun nak belajar. Kita ni manusia yang ada ilmu, ada banyak pengalaman, ada banyak didikan kenapa kita jadi macam ni? Kenapa? Kenapa tak boleh kita hidup aman damai dan saling membantu antara satu sama lain.

Credits to Hye! Photo [link].

Sedarlah dunia ni sekadar persinggahan je bagi kita. Dunia yang kita tak akan ketahui berapa lama lagi kita boleh tinggal. Mungkin lagi beberapa tahun? Beberapa hari? Beberapa jam atau beberapa minit atau beberapa saat lagi? Tujuan sebenar kita semestinya syurga Allah kerana kehidupan di sana adalah kehidupan yang kekal abadi. Namun apa yang telah kita lakukan untuk meraih syurga Allah? Fikir-fikirkan dan selamat beramal.

And maybe if korang nak tahu kenapa aku buat entri ni, korang boleh tengok video ni [link]. Nak isi kat sini macam besar je saiz dia. Jadi aku isi kat FB aku [link]. Cari kat Youtube takde lah pulak. Quite interesting sebab boleh buat korang tengok video tu sampai habis. Seriously. It's fact and anda perlu tahu itu. Betapa kejamnya manusia terhadap binatang.

Yang benar,
aku pun manusia jugak.

*terasa*

Most Favourite Comments :

Itu belum tengok video ini lagi, kalau tengok lagilah terasa. T_T
Comes from SaYraH WonDerLanD!

tashingo to ape eh maknanya?aku ni lampi sikit. T_T
Ohh lagi bnyk lagi bagus. :)
Comes from lotusfinder!

Nah pisau cepat gi sembelih diorang. :D
Comes from nadeyra!

Betul tu. Fara mengaku? That was nice. :)
Comes from Fara Farhana!


Hihi. Saya pun. T_T
Comes from Kiwamiwa!

42 comment(s) to remember:

Sunah Mohammad said...

ayam itu adalah mr.swift yang pandai berbicara...:)

nice sharing...thanks! ;)

SaYraH WonDerLanD said...

Sarah pon terasa gak. Sarah pon manusia.

miss saiya said...

up to date btul ayam zmn skrg ni..hebatt!

A.s.t.i.n.a said...

ok meh saya nak share lagi kisah ayam nehh.... baca tau!


http://astinadly.blogspot.com/2010/12/saya-bukan-seekor-ayam.html



Suzuki, saya suka topik ni.. kita nak tutup aurat pun orang sindir kan kan.. sobsss

ch!natsu said...

bilalah manusia nie nak sedar.. kata ayam.. haii~

Kiwamiwa said...

Hebat ayam speaking London auw .

p/s ; sayaaa terasaaaaaaaa! Biasalah manusia . Hihi :D

CinoiLavigne said...

Saiya pun manusia.

Manusia patut lebih sensitif dengan keadaan sekeliling, bukan in a negative way, lebih peka la, berfikir ikut norma masyarakat. Jgn la buat benda pelik2.com

Fira Al said...

hahaha... mula2 bc dh gelak.
cemana la blh tfikir nk bt dialog antara ayam2 yg bijaksana ini? hehehe

owww yg psl artis/public figure tu.. mcm mnla org xbckp psl dorg sbb diorg 2 public figure, cbe jd org bese mcm kte2 ni ha, xde pun org nak kutuk2 ke hape. so, klu org tgo 2 mknanya bkn nk mngutuk tp klu dh ckp psl agama pn dh xbtul lps 2 ble org tgo ckit suka beno gn ayat, "apesal org yg kt luar sne bt bnd yg sme mcm kami (artis) tp xde org nk ckp2 psl dorg pun?" rsnya 2 soaln/jwpn plg bengap la. nm pn org bese, sapela nk pndg dorg, bkn pnh msk tv pn, diorg cerai brai pn org xtau pape.
tp klu artis/org yg femes ni sume org knl.
nk bt mcm mn, 2la hrga yg prlu di byr klu nk glemer. jd xblh la nk slhkn org itu org ini.
klu xnk kne kutuk, dduk diam2, xpyh muncul dlm mn2 media. klu nk pn, bt prangai baik2, xbaik pn, hipokrit je jd baik pn dh ok kot... ngeee...

over lak komen psl artis. teehee

skadar pndgn jek.
kdg2 dlm sehari kte kne ada ms utk muhasabah diri, fikir blk baik buruknya kesan drp pbuatan kte sdri...

.syamim. said...

hmm . sempoi but ade pngajaran !

p/s : terase !

Cik Anis said...

Entry yg sangat bagus!
LIKE!

Edy Fee said...

lucu la..
kreatif gak..heheh

saya YANA said...

eh mr.swift lupe nak tag.. hehe..
mari la join segmen tu..

khairunnisa ♥ said...

ayam ayam =.=" bermacam ayam.. ;)

manusia manusia =.=" bermacam macam manusia.. ;)

♥ Cheenta ♥ said...

miza terasa gak tapimemang betul pun manusia suka kecoh2 benda sekecil kuman mereka akan besarkan sebasar dinasor...itu lah manusia

Catherine- said...

manusia mengata ayam "telor sebijik riuh sekampung" kan...

x sedar ker ada manusia yang mengayamkan diri

"kais pagi makan pagi,kais petang makan petang"

juga "ayam" yang pakai sexy waktu malam

=.=' haihh~

Mark Zuckerberg said...

yeah, i know people think dat i'm crazy.. but, nvm~ i don't care~ (^,^)Y

Kiwamiwa said...

Okay , i terlepas nak komen pasal link video tuu . Sumpah tanak tengok sampai habis . Sedih . Geli , Kesiannnn , and tak sangka sungguh kejam :/

sAsyA said...

bila ayam berkata...

lotusfinder said...

eheh..kawan aku ada cakap pasal video neh dulu.aku tak tgk pun..putus selera aku nak makan esok2,haru gak..besides,aku memang x leh tgk violence..samada dlm kalangan hewan ato manusia..sedeyh je.tadik pun aku x tgk.ha2.sbb aku takut video tu sama mcm yang kwn aku cakap..keh4..-tashing0--

maap ler,sekali aku komen.aku komen byk3..dat's me (=

http://aniesandyou.blogspot.com said...

agk nyer kalu haiwan ni berotak dan berakal...lama da kojol manusia ni

Eyka said...

dayt la ayam pndai berkta2~ hahahaXD

shereena said...

ayam pon kenal fasha sandha..hakhakhak

Fara Farhana ♥™ said...

semua ayam tu mesti well-educated.pandai betul speaking.berabuk!hehehe :)

semua manusia ta pernahlepas dari dok nak bercerita pasal orang.walhal diri sendiri.fara pun salah seorang :)

Khairulbariah said...

nice entry.. like it.. :)

D' Cako said...

Hahaha!Advance kot ayam da mula bergosip2.Hak3.

akuwanny said...

waaa...sedih tengok video tu...
sebak dah ni.. +_+

Dea said...

ayam zaman skrg dh sekolah, dah pandai bercakap. :D

nadeyra said...

HAHA, klu ayam ckp cmni, mmg stok buat sembelih je asenyer..

aLya said...

manusia kan..sentiasa kene saling mengingatkan tapi bila diingatkan mula la nk melatah..payah tol..huhu
*terasa gak ni* ngeee

putri noor syamimi said...

AHAHAHA.
sungguh comel ayam gosip manusia. XD

dwaty said...

ayam sekarang dah moden... paham jer manusia tgh mengumpat... hehehe.. anyway... nice info bro... dah follow kamu...

Farhana Sahri said...

ayam & manusia...huhu

eLLy said...

Ayam ko jng mcm mcm nanti aku sembelih kang !!!

Afzainizam said...

♥♥(¯`'•.¸(¯`'•.¸**¸.•'´¯)¸.•'´ ¯)♥♥
salam ziarah salam perkenalan
(_¸.•'´(_¸.•'´*♥♥♥♥*`'•.¸_)`'• .¸_)
buat pembaca blog kami
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/

uihhhhh kalau ayam boleh berkata2 camni mau aku tak makan ayam

PointBlankShot said...

responding to your comment on my last post.

cheers

alya sham said...

dialog ayam-ayam tu makan dalam.. haha

Zulfikar Hazri said...

kalau la ayam pandai sembang mcm ni... mau manusia nangis sedu sedan kan... ko bace dialog ayam dalam blog aku.. citer kais pagi makan pagi...

natasya eddie said...

memang benar :p suka sgt kecoh2.pasal tiru entry pun nak kecoh gila2 dekat blog,padahal ,hal kecil je tapi diperbesarkan. kolot betul

~ PIJA ~ said...

ayam kini dah lawan taukeh..!!!

shaukimaravilla said...

tapi cuba pk betul tak pe yg hewan tu cakap...hmmmm...

Amiey White said...

Bukan manusia kalau x suka jaga tepi kain orang hihihi

lotusfinder said...

maap ler lama bebeno aku tak reply komen kome.aku x sedar plak.tashingo means nothing.itu mcm alma mater atau lebih senang ekspresi aje.no more than that. ;)