My photo
Can I just skip this part? It's gonna be boring. This blog a bit floaty, never fixed and rarely stable. Hope you will enjoy it at least once. HAHA nvm. I heal, I raid, I grind, I QUIT, and the history? It's gonna repeat itself.

Oh oh akhirnya aku dah tahu kenapa aku berblogging

Hello semua sekali. Penat lah hari ni. Pagi bangun pukul 10 lebih. Ponteng kerja. Ya! Ponteng kerja. Sungguh tak berwawasan kau ni Ide. Kau tak malu ke kalau nanti cucu kau terbace blog kau ni dan tahu apa yang kau buat masa muda-muda dulu? Bile lah hidup kau nak betul-betul jadi normal dan okay macam orang lain ha? Ahh jangan la bagi aku jadi lagi stress. Aku dah cukup stress sekarang. OK LUPAKAN PERENGGAN INI.*ni peranggan untuk aku baca bersama cucu aku nanti. Cucu? Itupun kalau aku sempat kahwin dan dapat anak dan aku tak buang anak tu dan anak aku tu kahwin dan dia tak buang cucu aku tu.

Google Beta 1998!

Perenggan baru. Oh oh akhirnya aku dah tahu kenapa aku berblogging. Dulu masa kecik aku suka sangat tengok cerita Melayu. Ya! Cerita melayu lah. Masa tu mane ade cerita indon ni, cerita omputih pun tengok kartun je sebab bukan faham pun ape jadah diorang cakap pun. Hindustan? Ohh hindustan sumpah tengok. Cerita Melayu kadang-kadang tengok P.Ramlee and the gang. Kadang-kadang tengok cerita melayu TV2 yang tiap-tiap malam pukul 8 tu kut. Yang cerita melayu pasal syarikat besar orang kaya hidup mewah Malaysia aman lagi artis tak pakai tudung langsung. Well biaselah time tahun 1998 tu bukan zaman tudung lah. Zaman tu semua nak gonjeng je. Tapi sumpah best ah cerita tu.

 Gambar Hiasan.

Hurm so aku memang selalu tengok cerita tu, setiap malam komfem akan ada ar muka aku kat depan arwah tv rumah aku. Arwah mati kerana aku tersalah tarik pintu tertarik sekali wayar yang sangkut di belakang arwah, ala wayar yang guna untuk sambung kat aerial tv tu. Jadi kemudian arwah mati di tempat kejadian dan aku dah lupe dah bila tarikh pengganti arwah dibeli. Tapi aku rase ade la dalam berbulan jugak baru dapat tengok balik cerita di TV2 tu.


Ni lah aerial tv kalau nak tahu. Piring Astro komfem kenal.

So cerita tu. Alamak apsal susah sangat nak ingat tajuk die. Tapi aku rase tajuk die "Bumi Hijau" or something lebih kurang camtu la. Ah malas nak fikir google pun malas sebab dekat sejam cari tak jumpa jugak pasal cerita tu. Perfect! Dalam cerita tu, ada satu babak dimana artis utama cerita tu, hero dia lah tu maknanya. Dia eksiden dan pufff jadilah CocoCrunch! CUT! Sengal lah kau ni Ide terbantut mood aku baca entri ni. -_-' Ok ACTION! Dia eksiden dan yeah ape lagi hilang ingatan. Aku tengok sebelum babak dia eksiden tu pun aku dah agak die akan hilang ingatan sebab dulu trend cerita Melayu memang macam tu okay.
So korang nak tahu ape jadi kat hero cerita tu? Korang Google lah 2 jam ke 3 jam ke 4 jam ke. Sebab aku dah lupa apa yang jadi pada dia lepas itu dan aku dah try Google 1 jam lebih tak jumpe jugak.

So Ide ape mende yang kau nak cakap sebenarnya dalam entri ni? Well tajuk "Oh oh akhirnya aku dah tahu kenapa aku berblogging" tapi mane nye sebab kenapa kau berblogging?

Ya, kerana aku takut nanti aku berlakon eksiden ke, mane tahu kan? Mane tahu nanti berlakon eksiden sampai hilang ingatan ke? Fuhh mintak simpanglah. Jadi itulah sebabnya. Sebab aku nak jadikan blog ni sebagai tempat untuk aku sumbat semua memori aku. Bukan tempat untuk kutuk dan keji sesiapa. Nanti kalau aku hilang ingatan ke, nyanyuk ke bolehlah saudara mara aku tunjukkan aku blog ini supaya aku boleh ingat sikit-sikit memori dalam hidup aku dan bolehlah aku ingat korang semua yang pernah baca blog ini. At least ade lah jugak, sikit.
Chop! Woit-woit apsal berair pulak mata kau tu?
Most Favourite Comments :

Owh-owh WAJIB tukar sebab tu nama tahun 2010.
Sekarang dah 2011! Thanks!
Comes from DiaUmaiNiNaz!

Eh tak kan lah ade yang betul-betul berair mata? Alaa sorry.
Comes from Azza Syzna!

Eh tak yah. Sebab nak bace je. Kan?
Comes from Tuan Din!

35 comment(s) to remember:

shahsyaz said...

hahahha...

terharu i membaca...

dylla fadzil 小草莓 said...

nice one :)

buDAK keCIK said...

owh. bumi hijau tu. ak ase ak prnah tgk~!

betul2. naseb la ak suka membebel psl perjalanan hidup ak yg penuh ngn suka dan duka.

bak kata blogger tu, nnti bila dh msk thn baru, kite bley flashback semula perkara2 gonjeng yg telah berlaku. heh

tehateha said...

kahkahkah...arwah TV x tak bley blah seyh...pas ni ad arwah kuali astro,arwah stereng kereta,arwah henger baju....huhu~~ 2 thumbs up!! nah,hamekk...

DiaUmaiNiNaz said...

owh nt tukar nama epal merah percuma tu ya...cute pe...

Nurana said...

haha,ape nih,takkan nanges kot!! XP

susu said...

haha, wa pom ingt gak cte bumi hijau tuh..tp tgk skejap je kot

areripe said...

bagus idea hang.
aku pun tak terfikir blog ini sejarah suka duka kita. tapi tiba-tiba blogger.com tutup camna?

aliza said...

hahaha.lol

JIJI YU said...

muahaha..aku rasenye cam ko jugak..kire diari r ni ek..wah sungguh kuntum jiwa aku..ahaha

Lady Fine said...

em..leh caya ke nih?ekeke

Tuan Din said...

Ide, nnt kalu lu hilang ingatan.. jangan lupa Password blog lu...

Azza Syzna said...

rasa nak kaki je ending entri ni. ciss ciss. haha -.-''

Dea said...

hahaha , kelakar .

AmirFX said...

Ololooo... Ko tulis baik2 yer blog nie.. Aku yakin lepas nie byk yang akan ingt ngn engkau.. haha.. Blog ni umpama hard disk.. Boleh simpan apa2 cerita pun... Aku pun nak simpan segala cerita aku dalam blog sekarang nie..

yaya wuchy said...

ish3, kasihan arwah tv tu, mesti mati terkejut.. hihi.

Mr n Mrs Zaidi said...

salam....
wahhh seronok yek ponteng keje...

Faza said...

saya suke tengok suria baja itam..hehehe...saya plak berblog sebab nak luahkan perasaan..sekurang-kurangnya tak delah pendam sorang-sorang...pas luah tu...lega n ringan sikit kepala...

follow sini...=)

anne said...

hehe.. bley ea mcm 2?? :) tp citer mlayu mmg mcm 2... da hapal dh jln citer.. :p

~~su manje~~~ said...

ekekekekek..
oklah su pun begitu juga

sissyira said...

salam

apa maksud okey dah buang link blog aku kat komen entry saya tu yea?


huhuhu

shamsiah shamsuddin said...

ade sikit touching la bace entry u IDe..
saya da follow u..

hmm
di sini temat mengabadikan segala kenangan yang berlaku dalam idup kita..
sebab kenangan tu takle diberi
sabgt mahal..
susah nak cari kat mane2 kedai spare part..
mungkin boleh berlaku 2-3-4 atau berkali2..tapi same ke situasinya dan hal keadaannya mase tu dgn ang terdahulu..
mungkin ade beza di situ..
so keep writing...
selamat berkawan..

honey amour said...

nanges ke??? hahahahaaa...

DiaUmaiNiNaz said...

wajib ! ..yes done it, so i letak nama Mr. Swift...cool beb.

J@J@ / Bini The Rock said...

PJ Holding..yg hero dia Aziz Singgah, ada pnh tengok?? zaman 80an kot..tak ingat!

tp saya lupa camna ntah cite dia..tu pon bab org kaya2 je..hehhh!

MIMIE AIZA said...

haaa taw2 cerita tu. cerita pasal org kaya rumah besar, satu famili dok situ. company diorg urus kan plantation kan..kan.. cissss.. ingat jek

Biela Sapine said...

Blog untuk sumbat memori, beshh kott. Bukan nak sumba semua memori kat otak je kann, kesian otakk

YanaMIB said...

logik gak reason kamu bg nih..huhu..sy pn suka bc entry² lama..wehuuu~



ehemmm..bkn kata nk bg adiah besday ke? tuntuttttt!!!!! lalalala~ =P

AISHA INANI said...

betol jugak kannn........

aku paling setuju part hilang ingatan tuhh. takde la aku melupakan org2 yang aku sayangg! ecehh.

AyyU KamaZ said...

yes..akhirnya saye tau gak nape saye berblogging.tQ

najahyusof said...

ohh series!!
minat baca blog kaw laa
;]

anaiha yusof said...

hahah mane lagi kan asenye blog lah tempat nak luahkan segala2 nak cerita penat air liur t takde sape nak dengar pon cerita kat sini sume orang bace,sampai orang yang dari pelosok mane pon bace entry kite,ambekk..so kire sonok la aagagag

Mr. Swift said...

shahsyaz - i pulak muntah bace.

dylla - ty! :)

budak kecik -yup! u got what i means.

teha - ade, arwah atuk je dah takde. Faham? Tak, takpelah.

Nurana - mane ade ar. T_T

susu - really? cool!

Mr. Swift said...

areripe - entahlah, impossible? main fb lah pulak?

aliza - bagus, lol.

JIJI - HAHA, jage hati baik-baik.

Lady - entahlah.

Dea - kejam gile.

Mr. Swift said...

AmirFX - berape GB kau punye?

yaya - taklah, aku yg buat. T_T

Mr&Mrs - terpakse. ohh.

Faza - yeaPpi ade geng!

anne - seronok jugak jadi melayu.

su - :)

sisyira - nvm.