My photo
Can I just skip this part? It's gonna be boring. This blog a bit floaty, never fixed and rarely stable. Hope you will enjoy it at least once. HAHA nvm. I heal, I raid, I grind, I QUIT, and the history? It's gonna repeat itself.

Kalau Cekik Nak?

 Hiasan. Flickr Image.

Ini adalah dialog antara budak Law semasa dorang buat practice ala-ala dalam court. Ianya membosankan, sumpah membosankan. Cuma mujurlah yang jadi peguamcara pertama tu Indian. Yang lebih fasih bercakap Bahasa Melayu berbanding budak Melayu@peguamcara kedua yang asyik tersilap dan tersasul. Dan nasib baiklah...

Melayu - Okeylah,.. OPPSSS sorry tersalah!
Melayu - Baiklah, defenden please.. erkk, OPPSSS sorry.
Melayu - Baiklah, defenden sila kemukakan your.. Alamak! 
Melayu - Baiklah, defenden sila kemukakan penjelasan yang lebih completttttttte... Aduh, kenapelah I susah sangat nak speak Malay?

Indian - Aku rasa kamu dan aku, lebih baik kalau kita tukar kaum. Setuju?
Demyu. Aku yang dengar dari jauh ni macam nak cekik-cekik je minah tu. Dah la sebijik macam dalam entri ni. Nasib baiklah aku waras lagi tak jadi cekik. Kalau korang aku tak tahulah. Korang akan buat ape eh pade perempuan Melayu tu? Bagilah idea kejam-kejam sikit baru berbaloi. Memalukan kut. T_T.

Most Favourite Comments :

Aku suka komen ni. HAHAHA kita memang kejam!
Comes from CIK CIRA!

Poyo itu betul. Tapi tak salah pun pandai English tapi kalau over sangat jem gak.
Comes from wawaZIBANG!

Aku dah lupa pasal ni. Pasal tag pergi tandas.
Kau dah ingatkan aku. Terima kasih!
Comes from Salhah Suhot!

27 comment(s) to remember:

ria said...

hmm. . suruh dia p blk sekolah belajar blk. .huhuhu

CIK CIRA said...

cucuk mulut dia ngn besi panas...haha ^_^

lIfE StIlL gO On... said...

rasenye takde idea yang kejam kot.just hntar die blaja bhsa melayu balek =_________=.
blja tatabahasa
agagag
tapi agak trase sebenarya tapi takpe
orang berbudi kita berbahasa ;)

Nurana said...

cekik?oh tak boleh,nanti ko plak yang kene masuk court.naye je~Ish3

Syafiq Rosli said...

haha..mcm2..

Tuan Din said...

erm.. nasib perempuan.. kalu lelaki boleh kasi sambung balik 'hujung' dia tu...

Dea said...

Kalau taknak cekik ?

AmirFX said...

Kesian tgk awek melayu tu.. Mmg dier nak mtk perhatian kot?! haha..

Wahidah said...

mcm mn la kaum melayu sendiri tk pandai berbahasa melayu..kalo k=court kt mesia ne rsnya most of the case diorang present in BM..

A.S.T.I.N.A said...

er hahaha!



unfortunately its the truth :(

Salhah Suhot said...

gantung tag besar2 kat leher "saya tak pandai berbahasa melayu dengan betul.saya tak sesuai jadi orang melayu"

ala,macam pas keluar tandas masa zaman sekolah dulu..tapi tag tu wajib digantung setiap kali dye kuar umah.hohoho

mr.k_boy said...

haha...chumell...mesti aku akan gelak jer setiap kali ada perbicaraan...lalala
x sanggup nak hukum dia...sbb dia nmpk lawak..
boleh gitu?

eLLy said...

camno nak jadi peguam klu Bahasa pun di rojakkan !! .. apeee daaa


Dik anda telah di TAG oleh ku :)

http://ellywithlove.blogspot.com/2011/01/contest-pic-hitam-putih-paling-cool.html

suffer8zine said...

alamak, buat malu je ni

Terkini: Cara Mengesan Lelaki Itu Teruna Atau Tidak

Ujang9897 said...

telan leh

Myaby said...

hak hak

die mix kotttttttttt

wawaZIBANG said...

Hahaha , kelakar la baca . Hahaha . Konon teror english la peguamcara tu ? Poyos tol .

Gelak lagi ; HAHAHAHA!

Biela Sapine said...

Dia lupa pernah belajar bahasa melayu kott

iekasub said...

aih~ ni yang cikgu bm rasa nak marah ni! pegi ketok kepala dye sekarang!

nora said...

uiks aku tak berani ar nk bg ide kejam. nanti dia saman aku naya je

"see u in court" ~ takuttt


Cinta kat Salah Orang??

eiffel said...

lor..lidah dah biasa ckp eng lah konon nih

DiaUmaiNiNaz said...

suda tukar ka??, kalu blm kasi tukar sama dia..haha..

azie5ouh!8 said...

hoho..terasa i dgn entry ni..XDXD

ZACK ENTRY said...

sekarang kan bahasa inggeris, bahasa utama rakyat negara ni..LOL

penjajahan dari segi pembelajaran, biasalah..semua nak hipokrit..




btw, dekat times square mana ada padang futsal..hehe

ada je buat gath futsal..=)

bighagenjo said...

Alah. Poyo. Biasa lah. buat malu bangsa jeh. pecat dia dari jd org melayu. mat salleh pon terhegeh2 nak blaja bahse mlayu wehh.

Anonymous said...

NOT REFERRRING TO THE ABOVE POST, JUST RELATED IN A WAY:salah satu sebab kenapa peguam melayu sukar berbahasa melayu sebabnyeeee time belajar,ktorg belajar semua nya in ENGLISH!!! so blame lah universiti2 di malaysia ni!huh..
bila da belajar semua (yes EVERYTHING) dlm ENGLISH, mestilah terbelit lidah bila tiba2 semua nak tukar kepada BM. and fyi, bahasa yg digunakan pun bukanlah average malay..semuanya BM perundangan. so ianya tak sama sekali dgn apa yg kita guna dlm perbualan setiap hari. 4-5 tahun belajar law dlm english, tiba2 time kerja guna malay..mestilah susahhh (pada mulanya). hanya student law/ lawyer je memahami benda ni.

bighagenjo said...

eh... marah dah. huhu~ sori sori mehh.. kami salah. :P