My photo
Can I just skip this part? It's gonna be boring. This blog a bit floaty, never fixed and rarely stable. Hope you will enjoy it at least once. HAHA nvm. I heal, I raid, I grind, I QUIT, and the history? It's gonna repeat itself.

Ayuh Menangi Percutian Ke Bulan 2011 !

"Setapak buat saya, satu loncatan buat umat manusia", - Neil Armstrong

Itu adalah kata yang diabadikan oleh Neil Armstrong bila dia menjejakkan 
kakinya buat kali pertamadi Bulan pada 20 Julai 1969. 
Tetapi persoalan yang timbul kenapa gambar-gambar yang 
diambil dan disiarkan oleh NASA terdapat banyak ralat dan "kesilapan teknik" hinggakan orang mula menyoal.

Okay jadi siapa yang tak pernah tahu pasal Neil Amstrong and his soo story pergi ke bulan ni? Dari dulu masa darjah 5 lagi aku memang dah tahu yang benda ni agak fake. Well saja nak dapatkan nama lah kan. Sekaligus menjadi satu konspirasi dalam dunia ni. Ya kerana time tu semua negara-negara besar seperti US, Rusia, Germany dan aku dah tak ingat dah. Mereka sibuk nak dapatkan nama bagi menaikkan lagi kemegahan dan sekaligus menambahkan tahap kesingaan negara masing-masing. Ok so ada beberapa isu dan persoalan yang nak aku kemukakan di sini. Ingat, gunakan 100% kewarasan akal anda! Haha, STOP that poyo part Ide. Y_Y

Persoalan 1 : Tapak kaki serius ke?
 
Kuasa tarikan graviti di Bulan hanya 1/6 daripada graviti di Bumi. So if berat anda sekarang 120kg jadi berat anda di bulan hanyalah 20kg. Jadi anda KURUS! Ini masa darjah 5 pun dah belajar kan kawan-kawan? Dah lupe ke? Haish nyanyuk la tu. But nak tahu tak, even seorang lelaki dengan berat 250kg sekali pun tidak akan dapat membuat kesan tapak kaki yang sebegini clear dan dalam pade permukaan Bulan seperti yang telah dibuat oleh Uncle Neil Armstrong. Ohh tak kesah la, maybe his suit was made from gold or watever.

Persoalan 2 : Ade ke angin kat bulan tu?
FAKTA! Bulan tidak mempunyai lapisan atmosfera seperti di Bumi. So ini bermakna takde udara atau angin di bulan ni. Hantu pun tak ade aku rase. Entah la maybe. Tapi hey heyy jap cube tengok bendara dalam gambar tu. Aik berkibar kan? Jadi how the hell bendera yang dicacak di permukaan "bulan" tu boleh berkibar-kibar? Ask yourself.
 
Persoalan 3 : Di Manakah Bintang?
Satu lagi gambar fake. Perasan atau tidak, takde sebijik pun bintang kelihatan dalam gambar ni kan? Sepatutnya semua gambar yang diambil di Bulan lebih terang dan jelas berbanding yang diambil dari Bumi sebab kat Bulan mane ade lapisan atmosfera doh. Macam kalau perempuan pakai baju tapi tak pakai inner lah kan Ide? Entah la pasal tu no komen. Lagi satu adalah keadaan angkasa yang bersifat vakum, tiade molekul udara atau bendasing terapung yang boleh memesongkan sebarang pancaran cahaya yang mungkin menjejaskan kualiti gambar yang diambil. Ok SUMPAH agak susah nak faham. T_T

Persoalan 4 - Gambar Diambil Di Studio?
Ini adalah gambar Neil Armstrong sedang mengumpul sampel tanah dan gambar ini telah diambil oleh Buzz Aldrin. Daripada refleksi imej Aldrin pada visor(penutup muka) Armstrong, ia menunjukkan seluruh badan Aldrin disinari matahari. Huh? Ini bermakna matahari berada betul-betul di hadapan Aldrin iaitu di belakang Armstrong. Dah tu kenapa kalau korang tengok gambar ni tak nampak pun matahari kat belakang Amstrong? Haaa ayook tak tahu. Kan dah kantoi.

Ohh nak tanye, korang pernah tak dengar cerita pasal si Neil Amstrong ni pergi bulan lepas tu dia cakap dia dengar azan dari Kaabah? Atau pun die nampak lampu jalan kat Malaysia ni? <--Ok yang itu teka-teki bodoh masa kecik dulu. Hurm so betul ke tak korang rase? Yeay! I know i love Science!

Most Favourite Comments :

Haha, oh ade eh tambah sikit part belakang tu? Sorok-sorok? ^_^
Comes from Azza Syzna!

18 comment(s) to remember:

ria said...

logik gak apa kamu ckp. .:)

Brush said...

yuppp...betol kowt..sume tu propaganda semata-mata...
Fakta yang bagos...

Haziq Yaacob said...

dgr khabar angin kata neil armstrong dh masuk islam..tp x tau lah sejauh mana kebenarannya..

Tuan Din said...

dia tak masuk islam lah.. kan tahun lepas dia datang Malaysia, dia p PWTC...

:: Zanna :: said...

singgah n follow juga :)

Nurana said...

gmbar ni wat kat studio,pastu derang terlupa pulak nak edit efek2 yang tak menarik ,maklumlah kemere dulu2 tak canggih..nampak sgtlah ke"kantoi"an disitu..(_ _ !)

Nasuha Salleh said...

sejak kecik lagi da garu ragu dengan bnda ne..
ntah mane betul mane slh..hoho

p/s : Persahabatan Itu Pemanis Hidup

the colourfull monster said...

masih lagi ragu2.. hurm.. abaikan bole.. :)

phreak-id said...

mana sumber ko dapat ni? aku nak baca lebih lanjut. mcm besh je. hehehe


Terbaru > The Maxis Om Nom Nom Race > If I Were the Green Hornet > Tukar Banner/Link Dengan phreak-id

mabk.abubakar said...

korang pun tahu kan bulan lebih dekat dgn matahari berbanding bumi..tul tak? itu maknanya bulan lagi panas suhunya berbanding suhu di bumi..

Yang hairannyer..kenapa neil boleh tahan panas yang mungkin tak terjangkau tu..

therealme... said...

eh, aq hari2 g bulan xkecoh pun....hahaha

FH said...

macam macam la kau ni.. huhu

Azza Syzna said...

part dgr azan tulah yg mcm err err. sumpah pecaya kot! dasar kanak2 riang. lepastu siap ckp, Neil tu lepastu masuk islam sbb dgr azan tu lepastu amerika nyorokkan Neil tu sbb nnt ramai msuk islam.













okay adakah aku sorg je yg dengar versi cerita ni?

Omar Faruqi said...

kalau dipikir balik betul gak kan.. hmm...

.iN. said...

wallaweyh! curious sudah timbul. siapakah neil armstrong ni sebenarnya? adakah dia benar benar ke bulan? atau rekaan semata-mata? upss.

Alia Away said...

hey yhey , usha bloggie you . haha . gila best cite . haha . btw ? i follow you oke :)

Si Bola-Bola said...

x clap aku part dgr azan tu btol
sb aku dgr cter nie dr sorng ustaz
yg sndri prnah jmpa neil armstrong
nak cter kisah neil nie
pjg benooo

nurihime said...

paling suka entry ni.thanks follow.follow awak juga =)

oh..u.s memamng penuh propaganda...ala..sejarah peradaban manusia pun dorang leh putar belit,apetah lagi benda yang ciput tu...tp part dengar azan tu mb betul sbb bukan ke dr.sheikh muzafar tu ade dgr dr angkasa??err..kalao salah sila maapkan ya..