My photo
Can I just skip this part? It's gonna be boring. This blog a bit floaty, never fixed and rarely stable. Hope you will enjoy it at least once. HAHA nvm. I heal, I raid, I grind, I QUIT, and the history? It's gonna repeat itself.

Isu Panas! Eh Biarlah Aku Nak Pakai Tudung Macammane Gaya Pun.

Oh okeylah berhubung dengan perkara yang berlaku dalam dunia blurgeng blogging sekarang. Pasal tudung shawl entah macam-macam lagi nama. Ala yang perempuan isi atas kepala yang wajib tu. Yang kalau tak pakai nanti kena seksa dalam neraka tu. Eh betul ke ape aku tulis ni? Ilmu agama aku dah la sangat tak banyak. Ikhlas mengaku. Yang benar Ide. Cuma setakat apa yang basic tu takdelah aku tak tau dan buat-buat tak tau. Setakat ni okey lah lagi kut. Ah dammit aku tak suka ah cakap pasal ni.

Antara bloggis yang kena tempias nye yang aku rasa aku tahulah kan. Ini dia, dan dia dan dia pulak. Dan mungkin seterusnya ini pulak. Ahhh Ide skill lame ah. Mane ade lama. Sekali lagi ulang, Dan mungkin seterusnya yang ini pulak. Well nasihat aku, ambil yang betul buang yang tak betul. Kalau tak tahu tanya pada yang lebih tahu. Bukan tanya pada yang buat-buat tahu. Dan yang tegur tu bagus doh ada kesedaran. Thumbs up! :)

Okey la kan still ada tudung kan? And ohh omg tengok kat lengan tangan die ada yang hitam tu name ape entah. Stokin tangan kan? Kan ada macam usaha nak tutup aurat tu, dan tak legging-lengging. Well nobody perfect dude, but the improvement is the most important things right? Jangan pulak jadi hari semalam lebih baik dari hari ini, hari esok lebih teruk dari hari ini. Faham kan? Picture taken from this blog.

Dan bagi aku, aku rase aku bersyukur sangat dulu masa mak aku lahirkan tup tup jadi lelaki. Tengok-tengok kan best tu jadi lelaki! Tak de lah nanti kalau aku perempuan kalau aku pakai tudung kalau tudung tu oh wow sumpah stylo kalau alamak banyak kalau Ide isi noktah sekarang sebelum orang bosan.

Cuma sekarang ni ada satu yang sumpah aku tak suka perempuan pakai. Yang seluar ketat ikut bentuk kaki sampai ke peha dan terus ke pinggul. Aww. Seluar 'tat' eh? Yang lelaki pakai masa main ragbi tu? Legging. Haaa yang tu sumpah aku banned 100% kalau ada perempuan pakai. Kalau bapok pakai aku tak kesah la. Sebab selera aku kalau nampak je bapok memang tak akan ada. Tak kesahlah seksi gile vavi ke hape. Aku legging korang tak pernah fikir pulak.

Sumpah tak nak tekan 'like'

Jap lagi kalau siapa-siapa nak komen buruk-buruk kat entri ni. Well thank you. Traffic doh. Nanti aku belanja teh 'o' kopi 'o'. Malam Jumaat beb, sumpah best buat seekers. Woot woot. Sape nak join? Negative commentor? Mesti nak join kan? Kan?

Sebenarnya aku enggak berminat sangat nak bagi komen ape-ape pun. Tapi entah tadi ingat nak tulis entri merepek, pastu tertaip sampai sini. <-- Ya disini!

Most Favourite Comment :

Kalau yang kaum kite kene tegur buat donno je kan? 
Kan abang kan? Eh bile plak akak aku kahwin ngan kau ni?
Comes from Harith Iskandar!

Thank you kau orang. Terharu ni. Lelaki terharu jangan cakap la camne. <3<3<3
Comes from ...aensyazliana...!

 Kan? Pandainye. :)
Comes from little ain!

Kesuburan lelaki? Aduh malunya gua. -_-'.
Ohh and thanks sebab remind me about my seluar cikang memory.
Comes from lIfE StIlL gO On!

85 comment(s) to remember:

hanna iymeera :) said...

alaahh, pasal isu lengging nih aku yg pompuan pon menyampah tengok and tak teringin lansung nak pakai. then, yg free hair pon, aku tau lahh dorang free hair tp pakai la baju labuh sikit kalo pakai legging. nih pakai legging dgn baby-t, baek ko bogel je akak. belambak dh aku jupa pakai bby t dgn legging, what the laaaaaa...

Aifa Syahirah (; said...

hahahaha semua nak buat review. kelakar lah korang, chillax. even aku pon macam FL, well aku bukanla fashionista tapi aku pakai shawl. haha papepon, biarlah org yg buat tu bertanggungjwb, & aku rase ko mmg betol, pakai leggings tu mmg nmpk cam bangang. But still, kalo ko ade Gf mcm FL nanti, ko boleh ubah die?

ohh aku takberniat nak marah, just nak cakap, we should stop make this issue bigger.

k chill salam (;
p/s; takde niat nak butthurt ko eh,peace (;

Mr. Swift said...

Huish panjangnye korang komen. serius betul eh isu ni. Haha.

@Aifa - "kalo ko ade Gf mcm FL nanti"
HAHAHAHA, sumpah aku tak cari lain. -_-'

leeza said...

salam..eh2 saye x faham la sapa yg ini tu yg awak maksudkan uhuhuh

abdul rasyid..... said...

banyak gua tgok awek skang pakai tight...dem bnyk dosa gua....cisss

sha :) said...

di sebabkan ko ex-choolamate ak,
bru skrg ak nk komen sal ni..
hahah
bab fatin lyana and the geng tu ak tak kisah pun..
tapi seronok plak tgk diorg pumpangpumpang ni semua..hahahah

adoiyai..brapa ramai da org wat review ni sume..
up traffic!

zuana's dear diary said...

aku ase guy tuh minat fatin liyana kot! ahahah dia bahan fatin jer.. jeles kot fatin ramai peminat.. tetiba nk cari isu dgn fatin.. sal shawl tuh patot dia tuju pada sume shawler2 bkn fatin sorg jer.. niway dier dh mtk maaf kan dgn fatin tuh.. orait lerr tuh..aku bkn peminat tegar shawl.. asal yg wajib aku patuh dh ckup bgs sbb aku pn xsempurna..kdg2 terbabas gak.. fatin kena kuat ye dear.. chill fatin k!

Aifa Syahirah (; said...
This comment has been removed by the author.
My MiRa said...

isu selendang memang mira tak setuju...mane boley die tu nak cakap main hentam je cm tu....suke2 je ckp baik tak yah pakai tudung law nk bergaya...mana die tau org kai selendang tu semata2 nk bergaya...ishk ggrrr geram nih haha

HARITH ISKANDAR said...

hui dorang mmg serius sbb kaum dorang terkene 'keteguran' :) cube kite kene tegur?lalalala :p

Amiey White said...

bab ni -,-" amiey no comment sebab amiey free hair but tak semua perfect . yang penting dia menutup aurat . tegur betul tp biar kena cara nya :)

kan islam itu bukan agama paksaan :D

Wahidah said...

tk slh berfesyen tp biarlah jgn smpai jd mangsa fesyen...

NaNaT said...

haha, enjoy je aku baca blog awk ni. tp ye la, saya pn tak suka tgk pompuan pakai legging, walaupun sy pun penah pakai legging. tp skarang saya dh tak minat dh...bila tgk org pakai, baru tau betapa buruknya memakai legging.(menyesal aku) sy ni takla baik sgt, tudung pn tak pakai, tp plz la..mari girls2 semua, kita sama2 banteras legging. saya manusia biasa, penah pakai legging, tp at least kita berubah walopn sikit. say NO to legging!!

FH said...

tau takpe kan. huduh gila legging. uhuk.

lavender harum wangi said...

to harith iskandar: ko mmg kelakar.. HAHA.

to geng2 seangkatan FL: korang xpyh la layan mamat tu kalau korang rasa apa yg dia tulis tu salah.. bila korang dok komen2, lagi la dia suka.. sbb tu mmg agenda dia, TARIK PERHATIAN ORANG RAMAI~ :)

and yeah, this thing doesn't happened to me, but still aku kan sejantina dgn korang.. tempias nya tetap kena kat aku.. so, chill~ :D

eiffel said...

kahkahkahkah!!!


tuh jerk aku nk ckp..k bhai!

Nabila Azureen Azis said...

salam. hehe, legging bukan seluar laa beb, salah konsep dowh sepa yg pakai. best laa blog awak. share link boleh? sila lawati blog sayaa! :)

...aensyazliana... said...

eh...sy pon pakai shawl jugak....tp malas nak pk org kata ape....mulut org takley tutup....


p/s: i dah jd follower u yg ke 500...=)

Lis Amir said...

helll ya suke ati la diorang nak pakai shawl macam mana pun. i tak paham kenapa perlu ijadikan isu. haihhh

tp psl legging tu i stuju dgn u. i yg prmpuan ni pun myampah bila tgk prmpuan pkai legging even kawan i sndiri. hahaha +_+

efa nur said...

aduii...efa pown xsuke tgk pempuan yg bertudung pakai lengging...nmpk huduss..huhuhu

Cik Tqah said...

terase gak mr swift oi..i kaki shawl kot.. huhu..

MuchuNadh said...

i mcm tertanya2 blogger mane yg duk kepoh2 pasal shawl tuh....
if u tak kesah boleh link kan blog dia tuh tak.....
tglkan lah link tuh kat blog i ok....

little ain said...

isu ni hangat betol ehh.

tapi betolla mr swift cakap tu. buang yang keruh ambik yang jernih. org dah buat entry2 macam ni, die jgnla pulak nak buat entry balas. marah tak tentu pasal. macam nak menegakkan benang yang basah pulak. pastu si penyokong pulak, janganla cakap 'bese la tu pakai legging, ikot trend'.

hadoii, mende dah salah, jangan la dibetolkan pulak. mende kalo haram, sampai bile2 pon haram jugak, kan?

wallauh'alam.

Adyba Ibrahim said...

woa.! panjg nye coment2 mereka ini..

hai..slm kenalan..

i already follow u..:)

miSs Zie said...

hohoho..sal legging tu mmg xley blah!!wat malu jew..da la pki tudung tp pki legging..klu duduk tu tetarik ketat legging da nmpk wrna kulit peha..ishh ak yg nengoknye pn malu +_+

fatimah :) said...

hahaa. sokong sgt2 ! sbb tak suke tgk pmpn pkai legging. haruk gile.

pakai tudung tp pkai legging baik tak pkai pape. org pmpn pkai legging ni msty na tyg drumstick besor dorg tu. klw lawa tak pe gak. hahaa ! (:

peace !

khairunnisa ♥ said...

woha.. selagi kita belum kahwin..ayah kita yang tanggung dosa tu T___T sayangi la kat ayah kita ye.. kalau ada teguran yang ke arah kebaikan, kita terima dengan baik dan ubah demi kebaikkan semua ^__^

LustfulLuv said...

Alamak.. link kite lagi ke tu..?? Heu heuuu.. Btw, respond dr saya ade kat blog kite.. Ades.. Malu gak sbb sedikit sebanyak terkene batang idung sndr.. Hahaha.. (Malu sendiri).. Cheers!!

Feel free to visit me at::

http://lustfulluv.blogspot.com/2011/01/thats-what-i-said-11.html

Hamizah Syamimi Supian said...

pasal shawl : saya pun pakai shawl..hoho..asalkan menutup aurat, dah kira bagus..tp sy admit la, kdg2 tu x tertutup pun..haih, ni mmg kena perbaiki

legging : sy pun x stuju sgt2 girl pkai legging, especially yg bertudung..mcm something wrong..sbb mmg wrong pun..huhu

kesimpulannye : marilah kt same2 muhasabah diri~ insyaallah ;)

chenta nuriz said...

hye2..dlm byk2 blog aku bace..tetibe jew berminat nga entri niw...
hahaha..aku ni xde la baik sangat..
(oppss..mmg xbaik pon..tudung pon pakai mse gi kolej jew..kt luar bkak..slow2 berubah..)

tp xde lak aku nak pakai legging..sumpah xselesa..rase cam bogel jew..law pakai dalam umah mse nak tdo xpe la..

areripe said...

kontroversi betul! sini sana cerita pasal shawl.
tapi betul la, baung yang keruh ambil yang jernih.
pakai tudung pun one step closer kut utk jadi wanita solehah!

MATAHARI said...

kahkahkah. i like the legging parts. free shows to me.

Si DauN CeRi said...

say hell no to leggings!!
shawl dan selendang???? asalkan tutup dada, tidak jarang, ckop syarat2 yg islam tetapkan.. xde niat nak show off kat org ramai, inshaAllah.. xde salahnya.. wallahualam..

Hush said...

oh suka entri ni.
thumbs up~!

Dea said...

Marilah kita sama sama perbaiki tinggalkan legging , tpi saya tak pakai , kena hantok dengan mak nanti haha

y u y u Z u l a i k h a said...

huhuhu.. tenkiu tenkiu sebab pahammmm T_T

izryn halim said...

Salam.
Aaaaa..buat entri pasal isu ni jugak yek?
haha...btw, sy baca entri yg org tu buat pasal ada gmbar FL ni. Tapi..mostly apa yg dye ckp mmg betul. Pempuan skrg rata2 bertudung ikut fesyen,bukan ikut syariat lagi da. Dats y ada yg melenting bile isu ni dibangkitkn. Tapi lelaki pn kene jaga2, aurat lelaki yg sedikit pn, skrg ramai yang tak jaga. Sama macam lelaki tak suka tgk part of pmpuan pakai legging,mcm tu la jgk part of pmpuan tak selesa tgk lelaki pakai suar pendek yg nampak lutut. tu kan aurat jugak :)
sekadar pndangan dan pringatan. Jgn marah.. hee~

Biela Sapine said...

Panas betul isu nya. Hak

lIfE StIlL gO On... said...

ape yang kamu cakap tue ana rase ade betolkan
sebab ana sebgai perempuan pun tak suke kaum ana pkai macam tue..
tak comel gi2 ehheheh..
btw,ana pon tak suke laki pkai seluar ape name tue cikang..
tak elok tau..
betol tak caye
try cari nanti ye
ape effect die untuk kesuburan lelaki...
jadi same2 la kite berilmu da beramal ;)

zu said...

babe, u r so cantik! ;)

Chemical_Zone said...

Mantab boss...
ane setuju same artikel ente....
aturan aurat tu uda di buat 4wLl buat melindungi perempuan.....
Ari, Indonesia

Dawa said...

artikel yg tulus sama seperti apa yg aku slalu geram dgn prangai budak2 pom skg

.JT. said...

bila da terlampau batas berfesyen..
macam-macam mau dicuba..:)
manusia-manusia..
kan baik bersederhana..:)

ps: follower u yang ke seribu tiga ratus tujuh puluh tiga..

boleh? :D

seyrah_sue said...

huhuhuhu..legging??yup..bukan sahaja salah disisi agama..then,,for me,, bukan lawa pun... atas dah elok tutup abes dah,,tibe2 bawah nak pakai sendat2...macam mangsa fesyen pun ada gak ne..huhuhuhuh

Anonymous said...

Kena tahu la..bila dh mengucap 2 kalimah syahadah 2..dh wajib la kena ikut ape yg Allah suruh dan tinggal ape yg di larang. Dlm islam..xspatutnye ade ayat ikut suke aku..nnt kn len plak hukumnya..wallahua'lam

Nur Zaheera said...

agak laa. taku na kumen pape, pasal diri neh pun ta betul sangat. pape pun. sama-sama kita take note, mana yang eolk kita amek. mana ta elok. kita jauhi. :')

nice entry.

putri noor syamimi said...

legging tu diaorang nak tunjuk peha diaorang kecik. bahahahha.
tapi yang peha beso tu tak tau la pe jadah dieorang. :PP

Miecyber said...

I like this entri...

Kadar celik huruf wanita Malaysia terbaik di dunia

penhitam said...

emm..pasal kes leggiing ni, memang aku tak suka. Rasanya, orang pempuan pun tak suka..

Someone said...

salam.

satu je,buat wanita..kalau awak Islam,ini untuk awak..kalau bukan pun boleh baca,memberi insight kenapa Islam mensyariatkan tudung..senyum ya! kita mendalami maksud bertudung itu~

http://drfantabulous.blogspot.com/2011/03/unspoken-truths-1.html

nescafe_ais said...

berusaha untuk melindungi lagi bagus dari langsung tak berselindung...Tapi adakah apa yang cuba dilindungi cukup untuk menyelindung apa yang xleh diselindung - xpaham??..aku pun...hahaha-

raudhah said...

salam, seluar cikang tu camner? boleh tunjuk camner ke rupanya.
Nama pun pelik semacam =)

Green said...

saya pun setuju.
legging sgt huduh.
sy suka post ni. hihik

Prapatan Kertek said...

Visit here..!!
Happy blogging..!!

aishah istie said...

huhuu..memang btul lah tu..
leging tu macam stokin yg sgt pjg..klaka je..:D

sy pon pakai shawl..tudung bawal pon masih pakai..sy rs xde beza pon 2 2,just shawl lebih fashionable..sill tutup aurat..kalau nak kata shawl jarang,tudung bawal pon jarang gak..so, better pakai inner neck before pakai shawl or tudung bawal..tak la nampak leher yg pjg pendek tu :)

sama-sama lah kita berusaha untuk berubah menjadi lebih baik..nobody perfect, but no excuse to not trying to be a better person.ryte? :)

Anonymous said...

klaka la isu legging ni...tp yg x pakai tudung 2 lg la terang2 menghina islam....x pakai tudung 2 dr dulu smpai sekarang..bt why x jd big issue pon?

A I E N S Y A H N A N said...

atas jasa baik ko singgah kat blog aku, so aku pun meringankan la tetikus aku 2 click kat link ko... hahaha...

about post ni, aku x pakai tudung... tapi niat tu wat mase sekarang 2 mcm dh beputik bak bunga-bunga cinta... hahaha... post ko mmg la tepat... tapi nak wat cm ne, kite hanye boleh menasihat... eh, silap2, ko hanye boleh mensihat... kan3... same2 la kite bedoa semoga aku ko n sume org mendapat hidayah untuk menjadi lebih baik...

bydway, aku dh follow ko... nuffnang ko pun aku dh click... so ko bile lagi??? hahaha....

Ipah said...

haaa ,awak setuju! pentinglah tutup tu aurat tapi tetaplah jadi cantik :D

Admin said...

ikut menyimak perbincangan :)
salah dari sahabat blogger :D
http://my-lyrics-music.blogspot.com/

miss jenin said...

hm.. legging ye? mntak2 aku pn djauhkn dr pkai mende ktat gitu..

Jul Rahman @ JR said...

kena ikut kesesuaian la...jgn pakai muat jer...

Bayu said...

memang wanita harus menutup auratnya. Cool Post

Nur Cahaya Ilmu said...

bg aku bgs la fesyen tudung ni...menggalakkan pempuan islam pakai tudung...tp jgn la pakai tudung yg leh nmpakkan aurat atau bentuk badan...igt...kita bertudung bkn utk tutup rambut je...aurat perempuan selain dr dua tapak tgn muka je...yg lain mmg kna tutup...walau mcm mn pn fesyen korg...pastikan aurat tu dijaga...

´¯`·.¸¸.·♥ amirah liyana´¯`·.¸¸.·♥ said...

i strongly agree with you la broo...
keep it up...
teruskan menaip isu2 macam niieee..
kalau boleh ayat tu bagi pedas sket..baru mantoppp...(^_~)

Gee said...

setuju..pasal tdung tu..ada je cara yg sopan nak pakai tdung gaya shawl ke apa..xda masalah..tgk masing2..yg lengging nie..siyes x minat tgk org yg pakai..rasa cam x bernafas je dorg nie..kdang bila tgk kaum sndri yg pakai..sebagai pompuan rasa segan sndri lak..even x pakai pn..huhu

akmar mia said...

ermmm suke entry kamu even cam kasar sikit but im as a women dapat rasa nape u action like this..ntah, kadang-kadang terpikir gak..tp takde masalah kot dgn cara pemakaian tudung but kalo pemakaian legging tu memg bermasalah sb not need to perempuan yang bertudung..sometimes material legging tu sangat la nipis and menampakkan ape yang tak patut..tul tak?so, sape2 yang pakai legging tu, kurangkan la or stop terus..if kat rumah takpe..luar rumah jangan..kite berdosa, orang yang melihat juga berdosa sb memandang, pastu mengata..ish3..no good..so dun terase tau ngn komen ni just as opinion from me yang perempuan. :)

Raul said...

Very nice i like it

Em13 said...

its right to not wearing such a tight pants such as legging~ yah, i like your posts

Muhammad Fathullah said...

Cubalah tengok blog saye....
http://m-fath.blogspot.com/

laureenSTUDIO said...

nice writting . kep it on lalinx .
btw jenguklarr ?
http://dupdaplauren.blogspot.com/

inn aziz said...

done follow u..sy pon pkai shawl,..hehe tapi xpela..shawl yg berpada2...cewah...siap ade pade2.. tapi yg seluar pon ada btolnye awak cakap.. thnks 4 ur teguran itu.. benda ni mmg patut di tegur.. tp sy pn bukan la super perfect..slow2.. insyaALLAH

iemanizam said...

suke care ko tegor..ahaha..legging?? serious buruk..lagi lagi kalau betis besar pokok Ara

honeylizious said...

saya tak berani kalau pakai legging nih dengan baju yang pendek macam gambar di atas

tapi kalau pakai dress sampai mate kaki lalu kat dalam ditambah dengan legging supaye tak nampak betesnye tak ape lah ye... macam kaos kaki gitu

duh susah nak cakap bahase melayu, mudah-mudahan bisa difahami ya?

maklum saya dari Indonesia..

di sini juga banyak yang mengenakan legging ni...

lumayan tidak enak dipandang sih

apalagi kemarin ada cewek yang jatuh di jalan raya, leggingnye tekoyak pulak..

nak salahkan lelaki yang tepandang ke?

AYIE said...

sluar cikang?
yang mane tu?
*bedip2 mata*

ecambodia said...

Your blog is so nice with content, image, i like so much to read it

Somoon Gomp said...

sebenarnya semua perkara ini bermula dari sikap wanita tersebut, kalau dah terbiasa pakai sebegitu ...

ADAMSSEIN said...

Assalam sodara, tak ada salahnya baca artikel Efek Jilbab Tanpa Ilmu dan Solusinya, sebagai jawaban fenomena ini.

http://www.adamsains.us/2011/08/efek-jilbab-tanpa-ilmu-dan-solusinya.html

pencenk said...

nice... blog walking friend...

Saya Widodo said...

mani asa rariweh kieu aya naon tuh? klik wae di www.widodo8.co.cc

♥ aeryn ♥ said...

love ur blog.. hurm diorang pkir pkai legging nampak style.. :) haha buat sakit mata ade la..

Dalila said...

i mmg x setuju legging ;P
itu lebih kurang pakaian dalam :D

Wan Izmawati Wan Ibrahim said...

sebenarnya bukan masalah legging ke hapa ke... yang penting kalau pakaian tu TAK MENUTUP AURAT memanglah salah.... jeans ketat ke tetaplah salah jugak... diulang sekali lagi "KETAT.." so, HARAM!!! Bukan tak pernah belajar agama kan, jangan cuba nak ubah benda yang haram jadi halal lak... penat mak ayah hntar belajar.. bukan masalah terasa ni, maslah kewajipan sesama muslim..

drzira said...

pakai mcm dena bahrin..lawa ;)
tp sy tak pki lg mcm tu..tringen gak..hihi

luxspia said...

Salam kenal,,,

terimakasih atas kunjunganya.

http://kalimasmedia.blogspot.com

annursya halim said...

bukan agama paksaan tu just untuk orng yg baru nak masuk islam.. Bkn yg memang dah islam ok..