My photo
Can I just skip this part? It's gonna be boring. This blog a bit floaty, never fixed and rarely stable. Hope you will enjoy it at least once. HAHA nvm. I heal, I raid, I grind, I QUIT, and the history? It's gonna repeat itself.

Ucapan Raya Semasa Lapar Jom Makan

First of all, nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri,Maaf Zahir & Batin kepada semua yang membaca entri nih terutamanya kepada semua yang dah berpenat lelah berpuasa PENUH menahan nafsu makan dan minum sepanjang bulan Ramadhan ni, dan juga kepada semua yang berpuasa TAK PENUH. Aku tahu korang bukan sengaja nak tak puase kan? Nak buat camne dah tak tahan. Aku pun 2x5 je. Adess -_-"


Okey sepanjang hidupnya aku kat atas muka bumi ni. Lebih kurang 20tahun camtu. Ade beberapa soalan yang wajib kite dengar sepanjang musim-musim perayaan ni. Antaranya adalah:


1) Oi baju raye ko dah beli ke belum?


Belom, aku tunggu malam raye baru belik. Malam tu kan ade sale gile vavi punye durian runtuh. Tapi macam tahun lepas plan memang nak beli tapi tapi tapi sampai sane tengok seluar jeans ngan t-shirt banyak gile vavi betul yang menarik. Aku pun dah lupe nak beli ape. Bile mak tanya aku cakap camni je "Ala tak beli pon xpe baju raye tu, bukan pakai sangat pon. Entah-entah pakai time sembahyang raye tu je. Membazir amalan syaitan. Lagipon PANAS lah mak. :p ".


2) Oi puase penuh ke tak season ni?-_-"


Adehh xjawab xpe? Kalau nak jawab pon aku cakap camni je,
"tanye face-to-face lah kalau berani."


3) Oi baju raye warne ape? Berape pasang?
*oi lagi,xpe la redha jelah sebab kawan-kawan aku semuanya xberbudi bahasa sangat. Sampai aku pun terpengaruh.


Last minit aku baru decide warne, so kalau korang nak tau pagi raye baru tanye OK? and selalu sepasang je. Aku tak kaye cam korang ok dan xminat sangat baju melayu tu sebenarnye.Hehh, panas lah.


4) Wehh raye ni main mercun tak?
*O.M.G I LIKE THIS LAH U TAU!!!HUWAA!!!


Woohoo mesti lahhhh!! Tak de mercun xraye lah wei. Cume tu lah sebab skrg ekonomi meleset rasuah susah sikit nak on kastam pun selalu amek mercun bagi anak diorang je so kerajaan xgalakkan sangat main mrcun. Agaknya dorang suruh main meriam buluh kot. -_-". Tapi aku xdengar masa kerajaan bagitahu aritu dalam berita, so aku main jelah. Aku siap jual lagi tau. Nak? Dua seringgit *Upin dan Ipin.


5) Eh mak ko buat kuih ape?


Heehh ntah, aku kuih pun xbrape kenal sangat. Melainkan baulu-orang dan Almond London. Kuih yang macam siput tu pon aku kenal jugak sebab aku suke buat kuih tu, cume cume cume xsuke sangat makan. Adehh terbayang makan siput.


6) Wei rumah ko kalau pergi raye dapat bape  ringgit?
*ape ni....xikhlas langsung.grrr -_-"

  
Ceh xikhlas gile. Bukan datang sebab nak raye, sebab nak lawat aku, tapi sebab nak duit raye je kan. Takpe AKU PUN SAME JUGAK!  YEAH GIVE ME 5!! Sape xnak duit raye kan, sape xnak bgtau aku biar aku amek sume duit raye die. Macam kecik-kecik dulu selalunya kalau ade mane-mane rumah kat  kampung aku yang bagi lebih dari RM1 komfem aku dan konco-koncoku yang mata duitan ke rumah itu dulu. Sebab makin banyak duit raye korang makin bermakne lah puase tuh. Falsafah masa aku kecik dulu,dan rase-rasenye xakan lapuk ditelan zaman.SUMPAH!



7) Best tak raye tahun ni? Buat ape je time raye?


Dan tiap-tiap tahun mesti jwab camni. "Hurmm entahlah, kurang best kot dari tahun-tahun lepas. Yela dah besar ni makin xbest je rasenye. Aktiviti tawaf satu kampung macam pelik je skrg ni, ntah pape. Dulu best, nak macam dulu! Mesin masa ke zaman ni ada?


8) Rumah ko ade buat lemang ngan ketupat tak raye ni?


Lemang? xpasti lah nanti aku tanye. Selalu memang buat pun pastu xde orang lain mesti aku jugak yang kene jage api, dah la aku 'puase'. Tapi xpe time jage lemang boleh skip kerja lain. Pastu nanti berbuka boleh buat majlis perasmian buka lemang. Ketupat? Kompem lah ade, ketupat kan senang nak buat.Banyak kat kedai tuh. Ketupat segera. Tinggal nak masuk periuk pastu makan je. Zaman dah moden xmacam dulu dah. Dulu susah kene anyam,bapak susah nak anyam. Anak pun same ah.


Dan biasenye aku jawab camni je. Tiap-tiap tahun pun jawapan hampir sama kecuali bagi soalan no 2. Hehhh..


Btw aku dah lupe dulu cikgu ajar nak letak tanda seru kat mana.Sape-sape yang tahu tolong beritahu eh? THANKS!

4 comment(s) to remember:

.ieka mahas. said...

selamat raye gak ide :D

Anonymous said...

slmt ari raya jgk...

=D

huda said...

selamat hari raye ide ;)

HanisZalikha said...

Selamat Hari Raya. :)