My photo
Can I just skip this part? It's gonna be boring. This blog a bit floaty, never fixed and rarely stable. Hope you will enjoy it at least once. HAHA nvm. I heal, I raid, I grind, I QUIT, and the history? It's gonna repeat itself.

Guru Ohh Guru :)


                       Saya Sayang Cikgu Saya!!tapi bukan semua ok..:)
                                   

Hari ni ide rase nak post pasal cerita ni la sempena HARI GURU yang baru saja disambut oleh budak sekolah hari ahad minggu lepas.Waktu tu saya tengah tersumbat gilea vavi study Introduction To Architecture.Kesiannye kau de.Kau ok tak?ok lah,waras lagi.Fullstop.Malas nak cakap banyak,hah taraa!!kisah Burung Kakak Tua yang Gatal.awwwww  ^_^"

Ceritanya bermula apabila ada seekor burung kakak tua yang sangat cerdik dan mempunyai pandangan mata yang sangat tajam sehingga boleh menembusi apa-apa halangan yang menutup matanya (Transparent le tu )

Setiap pagi burung ini akan bertenggek di dalam sangkarnya yang tergantung di tingkap. Rumah tuan punye burung ni terletak di antara sekolah rendah dan kuaters guru Setiap pagi ada 3 orang cikgi melintas di hadapan rumah tuan punye burung ni dari sekolah ke kuaters guru, oleh itu hari-hari lah burung ni perhati 3 orang cikgi yang bertutup litup tuh ke hulu ke hilir...ke hulu,ke hilir...

Setiap hari burung ni tengok cikgi-cikgi tu atas bawah, atas bawah.. Bila dia boring dia menyanyi -nyanyi...tak pun,dia akan baca skrip cerita Avatar,bongok gila burung ni...lama-lama makin boring pulak...so dia ternampak le si cikgi-cikgi tu berderet jalan slow-slow nak pergi ke sekolah Burung ni pun kuyu-kuyukan mata dia...then tonyoh tonyoh sikit mata dia...dah tu dia kibas-kibas kan kepak dia...pas tu dia jerit kuat-kuat...
"BELANG!! PUTIH!! BIRU!!!"

Cikgi-cikgi tadi sama-sama menoleh ke arah burung tu dan pandang ke depan semula. Mereka jalan cepat-cepat...Sampai di sekolah mereka cuma saling pandang memandang(macam biase la orang kantoi)aww...Keesokan harinya cikgi-cikgi tu pun macam biasa lalu depan burung tu lagi.Bila balik ke rumah kuaters guru, burung tu buat dek je...bila cikgi ni nak ke sekolah, burung tu jerit lagi...
"PUTIH!!! BUNGA-BUNGA!!! PINK!!!"

Cikgi-cikgi tu terkejut...dan berjalan cepat-cepat lagi...sampai di sekolah depa pun tanya sesama depa...cikgi pertama bercakap "camna burung kakak tua tu tau warna sepender yang kita pakai?" Cikgi kedua menjawab "Tak tau pulak... ahli sihir ke apa ntah..." . Cikgi ketiga mencelah "Alah..kebetulan je agaknyer...tak pe,kita tengok besok pulak camana... " Keesokan hari nya macam biasa... pagi-pagi cikgi-cikgi tu lalu depan rumah burung tu... . burung tengah bersenam memusing-musingkan kepaknya 360 darjah... ....."Iyah! iyah! lapan lapan lagi... satu... dua... " dan seterusnya. Bila cikgi ni nak ke sekolah, lalu lagi depan burung... . Burung pun tengok... . dia jerit lagi..
KELABU!! HIJAU!! PURPLE!!"

Cikgi-cikgi berlari-lari anak tanpa menoleh ke kiri dan ke kanan. Setiba di sekolah guru mereka berbincang lagi...Cikgi pertama "Memang betul apa yang burung tu cakap... . heh, apa nak buat hah?". Cikgi kedua "Kita mesti buat something untuk uji burung tu... ".Cikgi ketiga... ."Aku tau... apa kata esok kita semua pakai color hitam". "Okey...Set!!!!!" balas depa... .. Keesokan harinya... ... sama juga... . bila ke sekolah, burung tu jerit lagi... HITAM!!HITAM!!HITAM!!!!"

Cikgi-cikgi tu berlari anak lagi...di sekolah mereka berbincang...cikgi pertama "Nampak nya burung tu mempunyai pandangan mata yang transparent... "
Cikgi kedua "Atau pun dia cuma boleh kenal warna... .".
Cikgi ketiga... "Betul tu, mungkin dia dah di latih untuk meneka warna, tapi tidak dilatih untuk meneka bentuk. Kengkawan, apa kata esok kita jangan pakai sepender langsung." "Orait!! Set!!" depa jawab.

Keesokan hari nya, lagi sekali macam biasa Di waktu pagi burung buat dek je...bila cikgi-cikgi tu nak ke sekolah, burung tu tengok...ditenungnye lama-lama... cikgi-cikgi tu mula tersenyum dan jalan slow-slow...sambil toleh-toleh kat burung tu...burung tu tengok lagi...dia naik-naikkan matamacam Ziana Zain gitu...dah tu pusing belakang...dia tengok lagi dengan cara menonggeng...dah tu dia pandang ke depan balik...dia garu-garu kepala... dah tu usap-usap dagu...dia cekak pinggang...dah tu burung tu pegang dagu lagi... pastu dia senyum...dia jerit lagi kuat kali ni...

"LURUS!!! LURUS!! KERINTING!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!"

Cikgi-cikgi ni terus lari sampai tak cukup tanah rasenya nyer..Sekian terima kasih.Dan SELAMAT HARI GURU kepada semua insan yang bergelar guru dimana sahaja anda berada.:))  


                             ingatlah bahawa bukan semua burung itu baik,
                                    tengok yg ni sampai nak berak atas kepala  
                                     orang dan sekali lagi selamat hari guru!

                         Mak I !! Ide jumpe burung ni lah kat pantai poli hari tu.
                                         ok kena tipu.selamat hari guru,cikgu!

P/s:*cikgi=ganti nama pd cikgu pompuan yek..rase-rase xde kut guru yang bace entri aku ni..hope so.:D

1 comment(s) to remember:

Wan Izmawati Wan Ibrahim said...

amboi....amboi....ni ha cikgi yg baca blog ko ni, wpun dh penah baca citer ni sblm ni...tp, hurmmmm... dont notty-notty erk....
gud luck...